Hoe lang duurt het voor Google mijn website vindt?

Wanneer je veel tijd hebt gestoken in het optimaliseren van de vindbaarheid van je website (SEO) wil je graag snel resultaat zien. Het volgende vraag je je dan vast af. Hoe lang duurt het voor Google mijn site vindt? Nou eerst is het belangrijk om te weten hoe Google dat doet.

Crawlen

Google gebruikt een geautomatiseerd script dat reeds geindexeerde, en nieuwe pagina’s doorloopt. Crawlen noemen we dit. Reeds geindexeerde pagina’s weet Google te vinden omdat het script hier al eens geweest is. Op deze pagina’s worden veranderingen en updates opgemerkt. Bij nieuwe pagina’s werkt het iets anders, het script is hier immers nog nooit geweest. Om te weten dat een nieuwe site of pagina bestaat, heeft Google een seintje nodig. Dit gebeurt door middel van links die het script tegen komt op reeds geindexeerde pagina’s.

Indexeren

Nadat Google alle pagina’s die hij tegengekomen is heeft doorlopen en de inhoud heeft verzameld heeft gaat het script verder met de tweede stap in het proces. Het verwerken van alle informatie die hij tegengekomen is. Dit noemen we indexeren. Op deze manier update Google de zoekresultaten die jij te zien krijgt wanneer je Google een zoekopdracht geeft.

Wat kun je doen om Google te laten weten dat je site bestaat?

Je kunt je voorstellen dat het best even kan duren voordat je nieuwe website of content door het Google script opgepikt wordt. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om Google te laten weten dat je nieuwe pagina bestaat. De meest handige vind je hieronder.

Een sitemap maken en toevoegen aan Google Console

De meest effectieve manier is het maken van een XML Sitemap en deze aan je Google Console toe te voegen. Wanneer je een WordPress website hebt kun je een plugin zoals Yoast of Google XML Sitemaps installeren en configureren. Deze zorgt ervoor dat Google steeds een seintje krijgt wanneer je een nieuwe pagina of blogpost plaatst. Vergeet niet hem ook in je Google Console te koppelen zodat Google weet dat je een sitemap hebt!

Hulp bij SEO?

Wil je hulp bij het optimaliseren van je website? Wij helpen je graag gevonden te worden in Google en andere zoekmachines. Neem nu contact op en vraag naar de mogelijkheden!